Afdeling: Eindhoven - St.Ambrosius

Landelijk Open Imkerijdag zondag 9 juli 2017

Datum: zondag 9 juli 2017 (11:00 tot 16:00)
Afdeling:Eindhoven - St.Ambrosius
Plaats:Bijentuin St. Ambrosius
Loostraat 9
5641 JR Eindhoven

Laat u verrassen

Imkervereniging Sint Ambrosius opent haar poorten op zondag 9 juli.
Welkom in onze bijentuin! En kom kijken, ruiken, proeven en genieten!

Imkers vertellen over hun passie

Ze leggen bijvoorbeeld uit waarom bijen belangrijk zijn voor het in stand houden van de natuur en de voedselproductie. Ze laten zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen.

Als u wilt, kunt u een kijkje nemen in een bijenvolk. Durft u dat niet aan? Dan is er een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien is. Misschien lukt het de koningin te ontdekken en ziet u het verschil tussen de darren (de mannetjes) en de werksters (de vrouwelijke bijen).
De imker kan laten zien hoe honing wordt geslingerd, hoe kaarsen worden gemaakt van bijenwas of hoe je met honing lekkere cake kunt maken. Zij vertellen wat de bijen met het stuifmeel wat ze halen doen. Hoe je bijenkoninginnen kunt telen. Wat koninginnegelei is.

DigiHive

Onze vereniging is in samenwerking met de imkervereniging St. Ambrosius Veldhoven een project gestart, waarbij door gebruik van verschillende sensoren de temperatuur, vochtigheid en gewicht gemeten kan worden zonder de bijenkast open te maken.

Er zal een opstelling staan om te demonstreren hoe dat in zijn werk gaat. Via smartphone of computer is data op te vragen. De bijenhouder kan dus zelfs op onbepaalde afstand zien hoe de situatie in de bijenvolken is.
Om het systeem te laten functioneren is een website www.digihive.nl in het leven geroepen, waar de deelnemende imkers zich kunnen registreren en hun systeem live kunnen volgen. Per kast worden grafieken getoond met log-gegevens. Er wordt hard gewerkt aan een digitale kastkaart zodat de imker op eenvoudig wijze in één oogopslag een overzicht heeft over de gegevens.

Anonieme gegevens zijn ook te volgen via http://digihive.nl/id_index.php

 

Voor jong en oud

Er is koffie, thee of limonade met cake of appelkoek. Er zijn verschillende folders over bijen en het houden van bijen. En zolang de voorraad strekt krijgt u ook een zakje bloemenzaad of een nog verder op te kweken plantje mee. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit en onze voedselketen.

Voor de kinderen is er een puzzeltocht met o.m. 'wanneer bloeit wat' of 'hoe zie je het verschil tussen een wesp, hommel en een bij'. Er zijn kleurplaten, er is een trampoline, een schommel en een glijbaan(tje).

En... hoe maak je een bijenhotel? Of je kan zelf een potje honing vullen en er een bijbehorend etiket bij maken!

Het tuincentrum de Collse Waterlelie zal deze dag geopend zijn.

Wij hopen op een warme dag om u te onthalen.

Namens de leden van bijenhoudersvereniging St.Ambrosius


« terug naar het overzicht

Contactgegevens

secretariaat is bereikbaar via:
ambrosius-eindhoven@hotmail.com
of 06 49 124 446

Rekeningnummer:
NL79 RABO 0103 2127 44

Bijentuin:
Loostraat 9, 5641 JR Eindhoven [Tongelre]
achter tuincentrum 'De Collse Waterlelie'

GPS coordinaten: 51.450749
ambrosius-eindhoven@hotmail.com
Bekijk de website